25 Ağustos 2012 Cumartesi

Metalürji Proses Lab.


2009 metalurji soruları 
Sınav cok uzundu, 1.5 saate ek olarak yarım saat daha verildi. Bazısı 2 saatte bile bitiremedi.
1-      – Tanla raporda istediği bütün grafiklerin en zorlarını yeni değerlerle bi daha çizdirdi, yorumlattı, sayı verip hesaplamalar yaptırttı, ezberden de bişeler yazdırttı, ama tabi bu dediklerimi kimse yapamadı.
2-      .  A) grafik var, grafikte dökme demir, çelik ve si’li çelik var, bunların manyetik özelliklerini karşılaştır B) nikelin manyetikliğe etkisini açıklayınız.
3-      -  1 kg. alumınyum hurda kazanılırsa nekdrlık tasaruf yapılır(raporda var). Hurdaya flkas katmanın nedenı   nedır.  Ön ısıtma yapmanın nedeni nedır(boya ve nem gıderme)
4-      -  P ve S giderme nasıl olur formul yazı ve reasksyonla açıkla, yüksek fırında pik üretimini, ark ocagında pik üretimini karşılaştırmalı anlat, ark ocagında yapılanlardan sonra numunede azalabılecek ve artabılıcek elementlerın neler olabılıcegını nedenlerı ıle anlat, en başta hurdaya eklenecek grafıt tenoru nasıl hesaplanır formulle anlat, şaşırtmacalı olsun dıe mV cınsınden degerler verıp bunların sıcaklık kalıbrasyon A tıpı belırsızlık hesaplarını yap 2 tane formul var onla yapılıyo. Ama yapılmaz bişeydi. Bu soru komple yalandı.


5-      seramik. Top testını anlat,  ultrasonık muayeneyı anlat.

6-      sementasyon genel olarak nedır, etkıleyen faktorler nelerdir,bunların içinden pH etkisini açıkla.

7-      Erdoğan flotasyon .  Reaktif tiplerini sırala.

8-      Nezihi hoca Problem.  Çok zordu. 2008de sordugu gibi reaksyonla da yapılmıyomuş deişik bişeydi.  Tam soruyu bilmiyorum. Ama konsept 2008deki sorunun benzerı sadece daha zor. Fe2O3 yerıne Fe3O4 vardı, bi de kayıplar vardı.


 2008 yılı
1-Ergitmenin argon atmosferinde elektrik arkı ile yapılması sırasında hurdadan pik üretmek için;
a-Pik demir üretim yöntemlerini tarif ediniz,
b-Yüksek saflıkta pik nedir, Pikteki  S nasıl giderilebilir, şekil, formül ve yazı ile açıklayınız.

2-Hurda alüminyumdan alüminyum üretim aşamalarını ayrıntılı şekilde anlatıp, hurda alüminyumun geri dönüşümünün önemini enerji, çevre ve hammadde açısından irdeleyiniz.

3-a-    ‘Manyetik malzeme’ tanımını yaparak, manyetik özelliği etkileyen faktörleri açıklayanız
b- Nikel alaşım elementinin ferritik çelik üzerine etkisini, manyetik özelliklerle ilişkilendirerek açıklayınız

S4.a) Resimde görülen enjeksiyon hatası nedir, neden kaynaklanır ve bu hatayı düzeltmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?


b) Vidalı bir enjeksiyon makinesinde vidanın görevi nedir, vida kaç bölümden oluşur ve bu bölümlerin görevleri nelerdir? Şekil ve yazıyla açıklayınız.
DEMİR ÇELİK DENEYİ SORUSU

5-a) Demir oksit peletlerin redüksiyonunu incelemek amacıyla 300 g pelet kullanılmaktadır. Pelet Fe2O3 esaslı olup, %66,2 Fe içermektedir. Peletin redüksiyonunda kullanılan linyit kömürü %43 oranında sabit karbon içermektedir. Aşağıdaki toplam redüksiyon reaksiyonuna göre 300 g peleti redükleyebilmek için teorik olarak kaç g. kömür kullanılmalıdır? (Fe: 56, C: 12, O: 16 g/mol)

Fe2O3  +   3C  =  2Fe  +  3CO

b) Deney sonunda elde edilen redüklenmiş pelet ağırlığı 225 g olduğuna göre redüksiyon yüzdesini hesaplayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder