7 Ağustos 2012 Salı

Diferansiyel Termal Analiz (DTA)


DENEYİN ADI: Diferansiyel Termal Analiz (DTA)
DENEYİN AMACI: Numune ve referans arasındaki sıcaklık farkından yaralanarak sıcaklık farkı zamana veya sıcaklığa göre çizdirimesi ( DTA eğrisi-termogram ) ve numune üzerindeki ekzotermik-endotermik değişimlerin referansa göre belirlenmesi.
TEORİK BİLGİ: Diferansiyel termal analiz (DTA), termoanalitik bir yöntemdir. Bu yöntemde numune ve termal olarak inert olan referans maddeye aynı sıcaklık programı uygulanır. İkisi arasındaki fark, sıcaklığın bir fonksiyonu olarak ölçülür. Bu iki madde bir arada ısıtılır. Sıcaklık düzgün bir şekilde arttırılır. TG deki gibi sadece kütle kaybına bağımlı olmadığı için daha geniş bir kullanım alanı vardır. Isının absorblandığı veya açığa çıktığı her numuneye uygulanabilir. Fiziksel olarak absorbsiyon ve kristalizasyon olayı ekzotermik bir olaydır. Desorbsiyon, süblimleşme, erime ve buharlaşma olayları ise endotermiktir. Kimyasal olarak ise polimerleşme ve oksitlenme ekzotermik; bozunma, dehidrasyon ve indirgenme olayları ise endotermiktir.

KULLANILAN CİHAZ ve DONANIMLAR: DTA aparatları termokupl içeren bir numune taşıyıcı, numune kapları ve seramik veya metalik bir blok, fırın, sıcaklık programlayıcısı ve kayıt sisteminden oluşur.
DENEYİN YAPILIŞI:  Üç gözlü cihazın bir gözüne kum öbür gözüne refrakter kil konularak cihazın üstü örtüldü. Daha sonra her 20 derecede bir gerilim değerleri okundu. 300 C0 ye kadar bu şekilde değerler alındı. Son olarak cihaz sıcaklığı ve sıcaklık değerleri skalalardan okundu ve DTA eğrisi çizildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder