7 Ağustos 2012 Salı


1-       DENEYİN AMACI: Seramik malzemelerin özelliklerini belirlemede kullanılan testler hakkında bilgi sahibi olmak.
2-       TEORİK BİLGİ:
Yoğunluk Testi: Bu test seramik malzemelerin gözeneksiz yoğunluğunu belirlemede kullanılır.  Bunun için ilk önce malzemenin havadaki ağırlığı (Ghava) ölçülür. Sonra su içine konulur. 100 0C’de 2 saat boyunca kaynatılır ve sudaki ağırlığı (Gsuda) ölçülür. En son olarak da sudan çıkarılıp yaş ağırlığı (Gyaş) ölçülür. Seramik malzemelerden geometrisi düzgün deney örnekleri çıkarmak çok zordur, ama çıkarılabilirse düzgün olan test örnekler kullanılırsa yoğunluk d=Gh / V formülüyle tek tartımla yapılabilir ve hesaplanır. Ancak diğer özellikler için su içinde tartıma yine de gerek vardır. Uygulamada sık sık gerçek porozite yerine görünür porozite değeri istenmektedir.

Top Testi: Bu test refrakter tuğla harcının dökülebilmesi için uygun kıvama gelip gelmediğini öğrenmek için yapılır. Harc hazırlandıktan testte üç aşama vardır. Bunlar;
  • Harc el yardımıyla top haline getirildiğinde su çıkmamalı,
  • Top halindeyken hava atılıp tutulduğunda, dağılmamalı,
  • Avuç içinde sıkıldığında parmak aralarından çıkan kısımları çatlama göstermemeli.
Hazırlanan harc bu özelliği gösteriyorsa tuğla haline dönüştürmek için, kalıplara dökümü yapılabilir. Harcı hazırlarken ilave edilen su bu kriterleri sağlayacak şekilde eklenir.
Karbonat bileşiminin kontrolü: Seramik malzemelerin içinde yabancı maddelerin ve boşlukların olup olmadığını belirlemek için bu test uygulanır. Bunun için %50’lik HCl çözeltisi içinde seramik malzeme kaynatılır. Eğer ki seramik malzemenin içinde HCl ile tepkime verebilen madde varsa seramik malzeme zamanla kaybolur. Sinterlenmiş seramiklerde böyle bir durum gözlenmez.
Diferansiyel Termik Analiz (DTA): Bu yöntem seramiklerin içindeki minerallerin değişik sıcaklıklarda gösterdiği ısıveren ve ısıalan reaksiyonları saptamak, pik yüksekliğinden veya pik eğrisi altında kalan alanlardan minerallerin miktarlarını tayin etmek için kullanılır. Diferansiyel termik analiz (DTA) yöntemi, seramik hammaddelerin, cevherlerin ve pek çok mineralin incelenmesinde, bunların tanınmasında ve mineral madde oranlarının belirlenmesinde çok etkin rol oynar. Bu maddeler ısıtıldığı zaman, yapıda bulunan rutubet suyu, kristal bağlı su, karbonatlar, sülfatlar, süfrürler, fosfürler ve benzeri maddeler parçalanır veya yanarlar. Bu reaksiyonlar sırasında ısı açığa çıkar (ekzotermik) ya da çevreden ısı alınır(endotermik). Diferansiyel termik analiz cihazı ısıveren ve ısıalan reaksiyonların hangi sıcaklıkta ve ne şiddette olduğunu verir. Reaksiyon sıcaklığı ve eğri tipi parçalanan veya yanan maddenin türünü verir. Eğri altında kalan alandan veya pikin yüksekliğinden, reaksiyona giren maddenin miktarı tayin edilir. Termo element çiftinde farklı iki metal vardır ve birleştirilmiş uç ısıtıldığı zaman, serbest uçlar arasında mili volt mertebesinde gerilim meydana gelir. DTA cihazında en fazla kullanılan termo element çiftleri bakır - konstantan, kromel - alümel ve platin -platinrodyum (%10)'dur.
Ultrasonik Yöntem:  Bu test yöntemi seramik ve refrakter malzemelerde özelliklerin belirlenmesi için yapılır. Ultrasonik dalgaları parça üzerine göndermeye (Verici Prob) veya gönderilen dalgaları algılamaya yarayan (Alıcı Prob) parçalarına prob denir. Seramiklerin muayenesinde çift problu ultrasonik cihazlar kullanılır. Bir probdan çıkan ultrasonik dalga diğerine ulaştığında geçiş zamanı mikro saniye olarak cihaz tarafından saptanır.
3-       NUMUNE TANIMI:
Geometrik olmayan yer karosu parçası, refrakter tuğla, normal kum, dökülebilir refrakter hammaddesi
4-       KULLANILAN CİHAZ ve DONANIMLAR:
Ultrasonik muayene cihazı, %50’lik HCl çözeltisi, DTA cihazı, karıştırma kabı, terazi, su kabı
5-       DENEYİN YAPILIŞI:
Yoğunluk Testi: Geometrik olmayan yer karosu parçası, önce havada tartıldı, sonra su içine koyularak tartıldı ve en son olarak sudan çıkarılarak bir daha tartıldı. Yer karosunun teorik yoğunluğu 2,45043 g/cm3 tür. Fakat biz bu deneyde yer karosunun gerçek yoğunluğu (özgül ağırlık) bulacağız. Bundan sonrası hesaplamalar bölümündedir.                                                                                                                            
Top Testi: Bu testte, dökülebilir refrakter harcının iyi hazırlanıp hazırlanmadığını test etmek için, bir kaba üç bardak refrakter hammaddesi koyuldu ve yavaş yavaş su eklendi. Uygun olduğu düşünülen harca gerekli testler uygulandı. Bu testler sonucunda harcın bileşenlerinin uygun miktarlarda eklenip eklenmediğine karar verildi.
Karbonat bileşiminin kontrolü: Yine geometrik şekli önemli olmayan yer karosu parçası %50’lik derişik HCl çözeltisi içine bırakıldı. Deney sürerken yer karosundan, sinterlenmiş olduğu için bir gaz çıkışı olup olmadığına bakıldı.
Ultrasonik Yöntem: Refrakter bir tuğlanın özelliğini belirlemek için ultrasonik cihazdan yararlanıldı. Proplar arasındaki mesafeler eşit olacak şekilde 10, 70 ve 50 mm’lik kesiklerin olduğu yerlerden ölçüm alındı. Sonuçlar bir grafikle yorumlandı. 
DTA Yöntemi: Bu deneyde normal kumun içeriğinin belirlenebilmesi için çalışıldı. DTA cihazının bir gözüne normal kum diğer gözüne pişirilmiş (referans) kum koyularak cihaz çalıştırıldı. 400 0C’ye kadar deney sürdürüldü ve bu esnada her 200C’de bir oluşan gerilim değerleri cihazdan okundu. Alınan bu değerler yardımıyla sıcaklık – gerilim grafiği çizildi.
6-       HESAPLAMALAR:
Yoğunluk Testi:  Teorik yoğunluk= 2,45043 gr/cm3,     G hava= 8,72 gr,     G su= 5 gr,     G yaş= 8,92 gr
V=Gyaş- Gsu  = 8,92 – 5= 3,92 cm3     
Vp= Gyaş – Ghava = 8,92 – 8,72 = 0,20 cm3


7-       SONUÇLAR:
Yoğunluk testi: Deneyin yapılışında elde edilen sonuçlar doğrultusunda yer karosunun özgül ağırlığının teorik yoğunluktan farklı olarak 2,344 g/cm3 olarak hesaplandı. Bunun nedeni ise yer karosunun içinde gözeneklerin bulunmasıdır. Ayrıca % porozite miktarı da %5,102 olarak hesaplandı.
Top Testi: Deney sonucunda istenen üç özelliğe uygun bir refrakter harcı elde edildi. Kalıba dökülerek kurumaya bırakıldı. Kuruduktan sonra eğme deneyine tabi tutulacaktır.
Karbonat bileşiminin kontrolü: Bu deneyin sonucunda, yer karosu sinterlenmiş olduğu için herhangi bir gaz çıkışı gözlenmedi.
Ultrasonik Yöntem: Deneyde elde edilen değerler doğrultusunda yandaki grafik çizildi. Grafikten de görüleceği gibi çatlak boyu arttıkça ses dalgalarının bir probtan diğer proba geçiş süresi artmaktadır. Yani ultrasonik hızla mukavemet doğru orantılı olarak artar.
Şekil 1: Süre-Çatlak boyu grafiği                                                                                  
Sıcaklık
Gerilim
40
193,6
80
185,0
100
185,2
120
194,0
140
190,8
160
189,0
180
188,2
200
187,6
220
187,5
240
187,4
260
186,4
280
186,3
300
187,6
320
187,7
340
187,8
360
188,6
380
189,4
400
190,0
420
190,0

DTA yöntemi:  Deney verileri yardımıyla aşağıdaki grafik çizildi. Grafikten de anlaşılacağı üzere iki adet pik bulunmaktadır. İlk pikin oluşmasının nedeni fiziksel bağlı suyun ortamdan uzaklaşmasıdır. İkinci pikin oluşmasının nedeni olarak da kimyasal bağlı suyun ortamdan uzaklaşması gösterilebilir.

Şekil 2: Sıcaklık-Gerilim grafiği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder